I den nya Netflixdokumentären The Great Hack skildras hur sociala medier kan missbrukas och vilken roll företagen Facebook och Cambridge Analytica spelade i bland annat Brexit-omröstningen och det amerikanska presidentvalet 2016.
– För oss kommunikatörer som arbetar med sociala medier som ett centralt verktyg väcker filmen känslor. Lika tillfredsställd man blir över de kommersiella möjligheterna som finns skräms jag av vilka digitala fotavtryck vi människor dagligen gör. Filmen är en nykter påminnelse om att internet och den digitala framtiden helt är avskalad från integritet och att allt om dig på ett eller annat sätt är till salu, säger Mattias Zingmark.
Hur gick det egentligen till när det brittiska dataanalysföretaget Cambridge Analytica fick tillgång till persondata från över 50 miljoner Facebook-användare? Och hur användes insamlad data för att påverka individers politiska uppfattningar. Svaren finns i Netflix dokumentär The Great Hack.
Den 16 mars 2018 avslöjade New York Times och The Observer att det brittiska dataanalysföretaget Cambridge Analytica har stulit persondata från över 50 miljoner Facebook-användare. Den insamlade informationen låg sedan till grund för en stödkampanj för Donald Trump i presidentvalet 2016.
Ett tips från HAPPY – se den!
Dokumentären The Great Hack finns att se på Netflix. Den är skapad av Karim Amer och Jehane Noujaim, paret som bland annat varit Oscarsnominerade för sin dokumentär The Square som skildrar händelserna under den arabiska våren.
Dokumentären tar oss bakom kulisserna och tittaren får en genomgång av hur sociala medier manipulerar samhället och individer på ett sätt som få förstår. Framför allt visar filmen på hur data används för att sprida falska nyheter, så kallade fake news, i syfte att påverka mottagaren i en viss riktning. Skandalen gjorde att bland annat Facebooks vd Mark Zuckerberg frågas ut av senaten i USA i nästan fem timmar. Zuckerberg, märkbart nervös under utfrågningen, medger sitt ansvar för att data från miljontals människor har använts utan tillstånd.